Hoe een slechte weerstand en slechte bacteriën in de mond invloed hebben op je darmen
Je tandarts en je mondhygiënist benadrukken altijd dat het grondig poetsen, flossen, ragen en stoken van je tanden essentieel is voor een goede mondhygiëne. Maar hoe heeft dit eigenlijk invloed op je darmen en je algemene weerstand?
Om dit te begrijpen, is het belangrijk om te weten wat er zich afspeelt in je mond. Speeksel speelt hierbij een cruciale rol. Speeksel, dat in de speekselklieren wordt geproduceerd, is eigenlijk gefilterd bloed. Het bevat onder andere afweerstoffen, pijnstillende stoffen en enzymen.
Echter, als je tanden continu worden blootgesteld aan slechte bacteriën, kunnen deze bacteriën zich gemakkelijk hechten aan tandsteen. Dit ruwe oppervlak biedt een ideale omgeving voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen en ontstekingen te veroorzaken. Deze bacteriën kunnen niet alleen leiden tot gaatjes en ontstoken tandvlees, maar ook tot een verzwakte weerstand en darmproblemen.
De afweerstoffen in speeksel zijn bedoeld om slechte bacteriën te bestrijden en weg te spoelen, maar door tandplak en tandsteen kunnen deze bacteriën zich vermenigvuldigen en vervolgens in ons spijsverteringskanaal terechtkomen. Dit kan leiden tot darmklachten zoals obstipatie, diarree, krampen en een opgeblazen gevoel.
Een verzwakte weerstand kan zich op verschillende manieren uiten, en darmproblemen zijn vaak een teken dat er iets niet goed gaat in het lichaam. Het regelmatig ervaren van darmklachten kan wijzen op problemen met de spijsvertering, een verstoord darmimmuunsysteem of de aanwezigheid van ongewenste bacteriën in de darmen.
Het is dus van groot belang om niet alleen voor een frisse adem te poetsen, maar ook voor gezonde darmen. Een goede mondhygiëne is essentieel voor een sterk immuunsysteem en algemene gezondheid.
Lees ook het artikel over 20x kauwen en welk effect dat heeft op je darmen.
Janneke de Boer - GezondBegin
Orthomoleculair Darmtherapeut